Meddelare: Skogsarbetare,Jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

Platsen där älgarna brukade gå kallades streck eller betesland. Och om hösten vid parningstiden brukade tjurarna göra "timgröppler" (parningsgropar) och stalla i, och det där luktade väldigt starkt så att kon kunde leta reda på dem. Dom kan ha en sådan på varje mil. Dom går i en väldig rundel och han håller efter och så finner dom varandra vid en sådan där timgröppel. Dom kallar dom så, därför att dom kallar parningen en timning. Och de där groparna kunde vara över metern breda och fotsdjup, och ju fler älgar desto större är gropen, för att alla djuren på samma streck använder samma gröppel och sparka upp den mer och mer. Särskilt gärna göra de där timgröpplerrna på ungtallmoar och ofta nog även vid myrdrag.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.